9 November 2014

CEED 2014 Part - A practice exercises week-1

you are here ....... Practice >> 2014 Part - A practice exercise - 1
-------------------------------------------------------------------------------------------
Like we are practising everyday Part - B design questions, it's time for us to now concentrate simultaneously on Part - A questions. In this regard,. I therefore included some good number of (35 questions) CEED Part-A practice questions for this week. I tried my best to cover vast design and GA related topics in this section; to let you familiarize with the pattern. You may share your answers in the comments section below.
I recommend you to go through all the questions of this page (at once) and attempt them, then only go for answers verification here - Answer Key to CEED Part-A practice exercise week-1

Hope you find this helpful
--------------------------------------------------------------------------------------------


1) In 2014, 'Kailsah Satyarthi' received noble prize for his works on :



a. Economy development 
b. Peace and child welfare
c. Women empowerment
d. Scientific innovation

2) Who is the famous personality in the picture ?


a. C.V.Raman
b. Sardar vallabhai patel
c. Subramaniam C
d. Jayprakash Narayan

3. Identify the correct top view for the given solid. Select the correct option for the set of pictures given next to the picture





4) Name the product shown in the picture

source : houzz.com

a. Tea maker
b. Gardening water can
c. medical solution holder

5) Identify the product shown below


a. Electric vehicle cleaner
b. Electric shaver
c. Electric cutter

6) The first women in India who graduated Architecture is ?

a. Rajini Kalappa 
b. Perin Jamsetjee Mistri
c. Sheila Sri Prakash
d. Brinda Somaya

7) Material used for making mud-bricks

a. Cement
b. Plaster of paris
c. Clay
d. Adobe

8) Name the musical instrument shown below


a. Mrudang
b. French Horn
c. Trumpet
d. Tuba

9) Author of the book 'God of small things' is ?

a. Arundhati Roy
b. Anita Desai
c. Kushwant Singh
d. Amit Chaudhary

10) Who won the title 'India's master of fabric and fantasy'

a. Bhanu Anthaiya
b. Rina Dhaka
c. Rohit Bal
d. Manish Malhotra

11) To which state, does the below dance belongs to ?


a. Himachal Pradesh
b. Manipur
c. Assam
d. Nepal

12) The below logo is designed to represent 


a. National literacy mission
b. World Health Organization
c. Indian child welfare association
d. NABARD

13) 'ppi' in video technology stands for ?

a. parts per image
b. parts per inch
c. pixels parts inch
d. pixels per inch

14) What is the pixel size of 4K ?

a. 1920 X 1080
b. 2048 X 1280
c. 3840 x 2160
d. 4096 X 2160

15) What is the maximum MP (mega pixel) of digital cameras available till date ?

a. 70 MP
b. 270 MP
c. 570 MP
d. 82 MP

16) Which lens are best used for taking larger images of small insects like bees, butterflies etc ?

a. Zoom lens
b. Macro lens
c. Micro lens
d. Telephoto lens

17) Indian National song 'Vande mataram' was composed by ?

a. Rabindranath Tagore 
b. Nehru
c. Mahatma Gandhi
d. Bankim Chandra Chaterjee

18) Who made the famous painting shown below


a. Raja Ravi Verma
b. MF Hussain
c. Jamini Roy
d. Tyeb Mehta

19) Below picture shows 20 match sticks being arranged with some alignment. How many squares are there totally ?


a. Four
b. Five
c. Six
d. Eight

20) What is the MINIMUM match sticks that has to be moved from the above picture to make a total of seven (7) squares ?

a. Four
b. Two
c. Three
d. Six

21) Which letters are not correctly matching to the given typography


a. t and o
b. t
c. u and t
d. s and u
e. s,t and f 

22) Can the given set of ropes form a knot ?


a. Yes
b. No
c. Can't tell

23) What will happen if the rope is pulled in the marked (arrow) direction shown below


a. Knot tights
b. Knot loose
c. Nothing happens
d. The rope messup

24) What is the brand name of this car


a. Jaguar
b. Rolls Royce
c. Aston Martin
d. Bently

25) What is the material used for making the following product (CD/DVD case) ?


a. Polystyrene
b. PVC
c. HDPE
d. Polypropylene

26) To which state the following shrine belongs to ?


a. Uttar Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Andhra Pradesh
d. Oddisha

27) Which is NOT in the list of India's seven wonders ?

a. Hampi
b. Taj Mahal
c. Konark
d. Bikaner Fort

28) The below picture shows a missing picture in the step series, select the correct option from the next set of images



29) Identify the material used for the below statue 


a. Bronze
b. Brass
c. Terracota
d. Wax carving

30) Which technology is a multi-color printmaking technique that incorporates principles of relief printing and intaglio printing ?

a. Monotyping
b. Viscosity printing
c. Planograhic printing
d. Digital printing

31) How many surfaces are there in the illustration ?


a. 26 surfaces
b. 30 surfaces
c. 29 surfaces
d. 27 surfaces

32) Indian time 'deviation' from world standard time (UTC) is

a. UTC - 05:30
b. UTC + 04:00
c. UTC - 04:00
d. UTC + 05:30

33. The appropriate human hand-to-leg ratio in standard drawings is

a. 60/100
b. 70/100
c. 80/100
d. 100/100

34) Which of the below three images (of the same picture) has the least focal length 


a. Top image
b. Middle image
c. bottom image

35. Correct abbreviation for M.Des is ?

a. Masters in Design
b. Masters of Design
c. Master in Desiging 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
I recommend you to go through all the questions of this page (at once) and attempt them, then only go for answers verification here - Answer Key to CEED Part-A practice exercise week-1
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Like stuffyoulook Facebook page and stay updated with latest posts and updates !



7 comments:

  1. 1.b
    2.c
    3.c
    4.b
    5.b
    6.b
    7.d
    8.c
    9.a
    10.c
    11.b
    12.a
    13.d
    14.d
    15.c
    16.b
    17.d
    18.b
    19.b
    20.a
    21.c
    22.a
    23.b
    24.b
    25.a
    26.d
    27.d
    28.c
    29.a
    30.b
    31.d
    32.d
    33.c
    34.a
    35.a

    ReplyDelete
    Replies
    1. Other than these three (correct Answers 14 - C, 20 - B, 25 - D) remaining all seems to be correct

      Delete
  2. i think the twentieth answer should be 2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it is 2, you may go through the answer key for this mock test in the link that I have included above.

      Delete
  3. hello, Could you please upload mock test for ceed 2016?

    ReplyDelete
  4. could you please explain 20th question .

    ReplyDelete

Any of your comments for this post will be sent to Bhanu for his approval. It will get published only after his approval. You will receive mail for all the replies to your comment.